Frankfurt Book Fair — October 16 – 20, 2024

aggrigore@gmail.com

Română / English

Adrian Grigore s-a născut la 8 iulie 1956 în localitatea Humele, județul Argeș, România, fiind al treilea dintre cei șase copii ai familiei preotului Gheorghe și Floarea Grigore.

În copilărie, în vacanțele de vară, rătăcea împreună cu prietenii prin pădurile legendare ale râului Teleorman, ceea ce îl va inspira în cărțile sale de mai târziu. Aceste păduri bătrâne și sălbatice sunt cele în care Vlad Țepeș, alias Dracula, viteazul și faimosul domnitor al Țării Românești, a organizat și a condus în 1462 o puternică rezistență împotriva unei mari armate otomane.

Încă din copilărie era foarte pasionat de istorie și dorea să devină arheolog. Întrucât tatăl său era preot ortodox, autoritățile comuniste de la acea vreme i-au interzis să urmeze Facultatea de Istorie, care era considerată a fi o instituție de învățământ menită să formeze doar viitorii activiști ai Partidului Comunist. A absolvit Facultatea de Electronică din București și, începând din 1977, a lucrat ca specialist în Rețeaua Seismică Română. Discriminarea politică a continuat şi i s-a interzis să călătorească în SUA pentru specializări în domeniul echipamentelor seismice.

După schimbările politice din România din decembrie 1989, în sfârșit, s-a putut deplasa liber și a participat la numeroase expediții de investigații geofizice ale siturilor nucleare și miniere, în special din țările scandinave și din Canada.

Cu toate acestea, Adrian Grigore consideră că cea mai importantă realizare profesională a sa o reprezintă construcția și întreținerea unui ARRAY Seismic în Bucovina-România, în colaborare cu – Centrul de Aplicații Tehnice ale Forțelor Aeriene (AFTAC) – Baza Aeriană Patrick- FL, SUA. A fost o ocazie bună pentru el să călătorească de mai multe ori în SUA, în special în Florida, unde și-a făcut mulți prieteni.

 Literatura a fost și rămâne o lume minunată care l-a atras pe Adrian Grigore încă din copilărie. Primul său roman important, Traga Şerpilor, este unul istoric și este inspirat din aventurile haiducilor din pădurile Teleormanului. A fost publicată în 1998 și s-a bucurat de o mare apreciere în presa literară românească. Traga Şerpilor,  versiunea engleză, va fi publicată până la sfârșitul anului 2024.

 Inspirat de viața grea sub regimul comunist, precum și de confruntările din timpul Războiului Rece, a scris romanul Alertă Maximă, pe care l-a publicat în 2001. Versiunea în limba engleză a acestei cărți numită Red Alert for Romania a fost publicată recent SUA.

Adrian Grigore a publicat în 2003 romanul Ultima Iarnă (The Last Witer), inspirat de modul impropriu în care erau depozitate cărțile unei importante biblioteci științifice din România. Acest roman a fost foarte apreciat și a fost publicat în limba engleză în trei ediții până acum.

În 2018 Adrian Grigore a publicat romanul Cercetător între veacuri (Researcher Between the Ages), inspirat de preocuparea cercetătorilor de a păstra în mod corespunzător cele mai importante informații științifice și tehnice ale umanității.

            Adrian Grigore scrie în prezent un roman intitulat Prea tânăr pentru America, care este inspirat din experiența sa personală din timpul regimului comunist din România.

Adrian Grigore Îi mulțumește lui Dumnezeu în fiecare zi pentru căderea Cortinei de Fier în 1989.